Antik bevonat (bronz, ezüst, arany, zöld)

A kovácsoltvas kerítések alap színe 99%-ban fekete, mi is ezt a színt ajánljuk a kovácsoltvas kerítésekhez. Az alapszínre kerül rá az antik hatást kölcsönző festék (bronz, ezüst, arany, zöld). Az antik festék kopásállósága rendkívül magas, ezért nem kell attól tartanod, hogy a felhordott kis mennyiség ellenére hamar lekopik. Amennyiben olyan kovácsoltvas kerítés kiegészítőt választasz, aminek a felülete egyenetlen, akkor szinte kötelező a patina bevonat, hogy ezen domborulatok még látványosabbak legyenek. Az esti lámpafénynél, vagy mikor a nap surlófényként, oldalról világítja meg majdani kovácsoltvas kerítésed, rendkívül esztétikus látványt fog kelteni.

C – elemek felül, bundolva

A kovácsoltvas “C” elem is mint kiegészítő dísz szolgál a kovácsoltvas kerítésben. Szintén lényegesen emel az összhatáson. A “C” elemek között helyezkednek el a kerítés pálcái. A “C” elemek és a pálcák csatlakozását egy bund fogja körbe.

Kutyarács

A kutyarács a képen látható módon besűríti a kapu és a kerítésbetét alsó részét, ezzel megakadályozza, hogy a kisebb kutyák ki-be járhassanak, illetve a kutya a fejét kidugva esetleg megharaphassa az utcán közlekedőket. A kutyarács által a pálcaosztás kb. 55mm-es lesz. A kutyarácsot alapvetően akkor érdemes kérned opcióként, ha kutya van/lesz a háznál.

Mező közepén rozetta

A rozetta a kerítésmezők közepén elhelyezkedő dísz. Esztétikai célt szolgál. Amennyiben opcióként megrendeled, úgy minden kerítésmező közepébe 1db-ot, a személybejáró kapuba 1db-ot, valamint a gépkocsi beálló kapuba 2db-ot helyezünk el.

Minden második pálca közepén díszítés

Ahogy a képen is látszik, a kovácsoltvas pálcák közepén egy “gumós” díszítés helyezkedik el. Ez a díszítés minden második pálcára kerül fel, így egy kicsit szellősebb, légiesebb, kevésbé tömör hatást érünk el. Én mindenképpen javaslom, hogy valamilyen pálcadíszítés legyen a kovácsoltvas kerítésben.

Pálcák közepén díszítés 1-2 formában

A kovácsoltvas pálcákon 1-2 darabszámban helyezkednek el díszítőelemek, ezzel a megoldással tömörebb szerkezetet érhetsz el.

Tűzi horganyozott felülettel

A tűzi horganyozással megakadályozható a kovácsoltvas kerítés rozsdásodása, valamint a kerítésre hordott festékanyag is tovább tart, illetve könnyebb-olcsóbb lesz az újrafestés is. Költségvonzatát tekintve drágítja a kerítés elkészítését, de hosszútávon csak előnyöd származik belőle. Nem utolsó szempont az sem, hogy a rozsdás lé nem fog folyni a szép új fedkövedre sem. Mi alapértelmezetten horganyozva kínáljuk kovácsoltvas kerítéseinket, garanciát is csak így tudunk vállalni az átrozsdásodásra és a festésre, de ettől függetlenül minden esetben opcióként szerepel az ajánlatban, hacsak kifejezetten nem kéred az ajánlat elkészítése előtt.

Dísz szegecseléssel

Lehetőség van a kerítést dísz szegecsekkel ellátni. A dísz szegecseknek semmilyen tartó szerepük nincs, csak dekorációként szolgálnak. A szegecsek a kovácsoltvas kerítés minden olyan pontjára (két oldalról) felkerülnek, ahol a valódi szegecsek is helyet kapnának. A dísz szegecsek felhelyezése aprólékos, precíz feladat, ezért relatív sok időt vesz igénybe.

C elem díszítés a kutyarácsban

Magasabb kapuknál (2,0 – 2,2m) ajánlott a használata. Alacsonyabb kapuknál egy kicsit túlzsúfolttá teszi a teret, ezért én személy szerint nem ajánlom. Ez a díszítés akkor használható esztétikusan, ha a kutyarács csúcsai magasabbra vannak engedve és vízszintesen futnak (nem követik a felső összekötő ívét).

Dupla vízszintes összekötő és O elem díszítés

Esztétikai okból ajánlott. Ha O elem díszítés kerül a kovácsoltvas kerítésbe, akkor legyen alatta egy összekötő pluszban. Ez a plusz összekötő robusztusabb külsőt kölcsönöz a kovácsoltvas kerítésednek.